HTML

Friss topikok

Címkék

ágoston andrás (1) aláírásgyűjtés (1) autonómia (1) bársonyforradalom (1) blog (1) bodó barna (1) böjte atya (1) boris tadić (1) civilek (1) civil szféra (1) délvidék (1) dos (1) DP (2) eredmények (3) erkölcs (1) etika (1) EU (1) fiatalok (1) fizika (1) kampánybusz (1) kampányidőszak (1) keresztény értékek (2) kisebbség (5) kisértékű lopás (1) kommunikációs eszközök (1) korrupció (1) közintézmények (1) közügyek (1) kurucz etelka (12) ljubica kiselički (1) Magyarország (1) magyarság (4) magyar érdekvédelem (1) magyar fordulat (1) magyar nemzet (1) magyar sajtó (1) május 6 (5) március 15 (3) megmaradás (2) miskolczi józsef (11) mnt (1) MNT (6) moldova györgy (1) munkahelyek (1) nemzeti hovatartozás (1) nemzeti öntudat (1) nemzeti tanácsokról szóló törvény (1) nukleáris intézet (1) oliver dulić (1) Oliver Dulić (1) önállóság (1) orbán viktor (1) pártpolitika (1) párttagság (1) petőfi-szobor (1) polgármesterjelölt (1) politika (3) politikusok (1) politikusok tízparancsolata (1) sárga pogácsa (1) saša vučinić (1) siker (1) szabadka (4) szabadságvágy (2) szavazás (1) Szerbia (1) szerbia (1) szeretet (1) szlogen (1) szobor (1) tagjelölti státus (1) tagjelölt státusz (1) testvériség-egység (1) tito (1) tömegközlekedés (1) törvények (1) tűzesetek (1) tűzoltók (1) újság (1) ünnep (1) útvonaltervező (1) vajdaság (5) vajdasági klub (1) vajdasági konvenció (1) vajdasági magyarság (6) vajdasági magyar közösség (1) választási kampány (1) választások (16) válaztások (1) vanger lászló (11) Vinča (1) vízművek (1) VMSZ (8) zeitgeist (1) zsoldos ferenc (9) Đinđić-tér (1) Címkefelhő

Csavaros fordulat-átfordulás A saját magától elszédült Fordulat. A politikai kalandorságról a Fordulat és társai

2012.03.13. 15:57 Kurucz Etelka

fordulat.pngÚjabb fordulatot vett a Magyar Fordulat. Elképedve olvasom Ágoston András Hírlevelének újabb gyöngyszemét a napokban, amelyben arról számol be, hogy kisebbségi pártok koalíciója  alakul Szerbiában, az esedékes választásokra.

A temerini elefántcsonttornyában önkéntes száműzetésben élő és folyamatosan írogató VMDP-pártelnök, arra emlékeztet már levele elején hogy magának az együttműködésnek az ötlete nem új. Valóban, nem új, hiszen nem először fognak össze a vajdasági magyar törpepártok más kisebbségi (nem nemzeti közösségi, hanem kisebbségi! – írja Ágoston, (politikai) kisebbségi kompexusát valószínűleg így éli meg, nem csak emberként, pártként, hanem közösségileg is kisebbségként lefokozva önmagát) pártokkal, hogy a szerb államhoz fordulva kérjenek segítséget, támogatást a nemzeti tanácsok ellen. Ők úgy fogalmaznak, hogy a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosítása és a tényleges politikai autonómia érdekében. Tevékenységüket  (magyarán: a folyamatos sárdobálást, bekiabálást, hátbatámadást, közlemények kiadását, szándékos félremagyarázást és árulást) ismerve  én meg úgy fogalmazok: valójában a Magyar Nemzeti Tanács és a tényleges, megvalósult magyar összefogás  ellen tesznek, pontosabban tennének meg mindent. Úgy, hogy közben Ágoston folyamatosan a Nemzeti Együttműködés Rendszerére hivatkozik! Ami az én olvasatomban annyit jelent, hogy a kárpát-medencei magyar közösségépítéssel és együttgondolkodással, párbeszéddel, közös fellépésekkel indokolja a Magyar Nemzeti Tanács, valamint a történelmi egyházaink és civil szervezeteink támogatását élvező Vajdasági Magyar Szövetség ellen irányuló támadássorozatot.

Ágoston szerint politikai huszárvágás lenne, ha létrejönne a kisebbségi pártok koalíciója. Valóban az lenne. A Nemzeti Együttműködés Rendszerében (hogy Ágoston kedvenc vesszőparipájánál maradjak) mi sem elképzelhetőbb, mint hogy  magyar törpepárt összefogjon például a szlovákkal a politikai súllyal és támogatottsággal valóban rendelkező VMSZ ellen. A közös  program (és nem az ellenprogram!) nagyon érdekelne. Nem kívánok szélsőséges lenni, de egyszerűen tényleg érdekel, hogy milyen találkozási pontjai vannak ennek a két pártnak. Ágoston valóban fel is teszi a kérdést, hogy mindez hogyan illik bele a NER-be. És megválaszolja! Addig addig csűri-csavarja, míg le nem vonja a következtetést: ez racionális megoldás, sőt ez a racionális megoldás. Közben leszögezi, hogy tudomásul veszik, a magyar kormány a VMSZ-t támogatja.  Ennek ellenére még mindig ez a racionális megoldás! Gyorsan leszögezi azt is, hogy a támogatás ellenére a VMSZ nem remélheti, hogy megkapja minden magyar szavazatát. Ami minden bizonnyal így van. (Máshol is, ez nem vajdasági magyar, sőt nem csak magyar állapot). Persze hozzáteszi, hogy ezért nem Budapest a hibás. Ki lehet találni, ki a hibás Ágoston szerint. A VMSZ. Meg is mondja, miért. Mert a VMSZ túl keveset teljesített, túl olcsón adta a bőrét – Ágoston szerint. Az ilyen megállapítások szoktak a leginkább megmosolyogtatni. Okkal mondja ezt Ágoston, gondolom magamban, hiszen mögötte akkora teljesítmény van. Nem lehet egyszerű ennyi Hírlevelet írni, naponta csavart logikával szidni, hátbatámadni, mesterkedni, fondorlatoskodni. És az is eszembe jut, hogy Ágoston bizonyára jól megkérte az árát annak, hogy ezt megtegye, nehogy már abba a hibába essen, mint szerinte a VMSZ, mármint hogy túl olcsón adta a bőrét. És mivel korábban maga Ágoston hivatkozott arra, hogy a VMSZ nem remélheti, hogy minden magyar szavazatát megkapja, az is felmerül bennem, hogy a Fordulatot alkotó négy magyar párt külön-külön, avagy közösen Fordulatként, avagy koalícióban más kisebbségi pártokkal, vajon mennyi szavazatra számíthat? Van miből következtetni...

Óhatatlanul felmerül bennem több kérdés is: magyar párt miért akarja a vajdasági magyarokat megszólítania más, nem magyar párttal, pártokkal együttműködve? Hol van Ágoston és a hozzá csatlakozók felelőssége? Ágostoné úgy tűnik sehol, hiszen  azt is leszögezte, a VMDP nem kér parlamenti helyet ebben a koalícióban. Vagyis előre lemond arról, hogy a törvényhozásban felemelje a szavát magyar ügyben. Vagy a másik két magyar törpepártra számít, vagy arra, hogy például a szlovák párt képviselje a magyar ügyet.  Ami Ágoston szerint lényegét tekintve nem más, mint a jelenlegi Magyar Nemzeti Tanács ellehetetlenítése és a VMSZ egyeduralmának a megszűntetése. Érdekelne az is, hogy a Magyar Fordulat miként csatlakozik a koalícióhoz. Főleg azért, mert Ágoston maga számol be arról, hogy a Fordulatot alkotó négy vajdasági magyar törpepárt közül háromnak a nevében tárgyalt. Mi van a negyedikkel? És mi van a negyedik nélkül a Fordulattal?

Több sebből vérzik a történet, minden szinten. Persze tényleges válasz a kérdésekre nem lesz. Egyrészt azért, mert a VMSZ egyeduralja a médiát, így Ágoston nem kap teret nézeteit kifejteni. Ja, hogy a média felkéréseit folyamatosan visszautasítja?! Arról bölcsen hallgat. Újságíró legyen a talpán aki kimozdítja Temerinből és vonzáskörzetéből Ágostont. Nehéz elhagyni az elefántcsonttornyot. Marad a Hírlevél, oldalakon át, naponta, amiben meg lehet mondani a tutit, anélkül hogy bárki belekérdezhetne.

Közeledő nemzeti ünnepünk előtt különösen jól esik a Fordulat fordulata.

komment

Címkék: ágoston andrás VMSZ MNT kurucz etelka magyar fordulat

A bejegyzés trackback címe:

https://civilkurazsi.blog.hu/api/trackback/id/tr404314333
süti beállítások módosítása