HTML

Friss topikok

Címkék

ágoston andrás (1) aláírásgyűjtés (1) autonómia (1) bársonyforradalom (1) blog (1) bodó barna (1) böjte atya (1) boris tadić (1) civilek (1) civil szféra (1) délvidék (1) dos (1) DP (2) eredmények (3) erkölcs (1) etika (1) EU (1) fiatalok (1) fizika (1) kampánybusz (1) kampányidőszak (1) keresztény értékek (2) kisebbség (5) kisértékű lopás (1) kommunikációs eszközök (1) korrupció (1) közintézmények (1) közügyek (1) kurucz etelka (12) ljubica kiselički (1) Magyarország (1) magyarság (4) magyar érdekvédelem (1) magyar fordulat (1) magyar nemzet (1) magyar sajtó (1) május 6 (5) március 15 (3) megmaradás (2) miskolczi józsef (11) mnt (1) MNT (6) moldova györgy (1) munkahelyek (1) nemzeti hovatartozás (1) nemzeti öntudat (1) nemzeti tanácsokról szóló törvény (1) nukleáris intézet (1) Oliver Dulić (1) oliver dulić (1) önállóság (1) orbán viktor (1) pártpolitika (1) párttagság (1) petőfi-szobor (1) polgármesterjelölt (1) politika (3) politikusok (1) politikusok tízparancsolata (1) sárga pogácsa (1) saša vučinić (1) siker (1) szabadka (4) szabadságvágy (2) szavazás (1) Szerbia (1) szerbia (1) szeretet (1) szlogen (1) szobor (1) tagjelölti státus (1) tagjelölt státusz (1) testvériség-egység (1) tito (1) tömegközlekedés (1) törvények (1) tűzesetek (1) tűzoltók (1) újság (1) ünnep (1) útvonaltervező (1) vajdaság (5) vajdasági klub (1) vajdasági konvenció (1) vajdasági magyarság (6) vajdasági magyar közösség (1) választási kampány (1) választások (16) válaztások (1) vanger lászló (11) Vinča (1) vízművek (1) VMSZ (8) zeitgeist (1) zsoldos ferenc (9) Đinđić-tér (1) Címkefelhő

A civilek és a politika

2012.03.07. 16:51 Zsoldos Ferenc

kozosseg.jpgFelvetődhet egyesekben, hogy mit is keresnek a civilek egy párt választási kampányában? Hiszen a civilség egy (vegy)tiszta dolog, ami eleve kizárja a „csúf” politikához való kapcsolódást.

Nem értek egyet a fenti állítással. Ha nem élnénk kisebbségi társadalomban, hanem egy olyan országban, ahol valójában mi is az adott ország lakosságának a többségét alkotnánk, még lehet, hogy a fenti állítás igaz lenne. De nincs így, hiszen a valóság az, hogy délvidéki magyarokként Szerbiában élünk, s nap mint nap kénytelenek vagyunk megélni a kisebbségi sors minden nehézségét.

De mi is valójában a civil szféra alapfeladata? Többen úgy vallják, hogy legfontosabb funkciója a politikai szféra ellenőrzése. Ez több szempontból is problematikus, s nem elsősorban azért, mert civil szégyenlőséggel, lesütött szemmel állok hozzá e kérdéshez.

Egyrészt a politikai szféra sokkal nagyobb legitimitással bír, mint a civil szféra. A politikai szféra lételeme ugyanis a folyamatos megmérettetés, a választásokon való részvétel, s a politikai porondon csak azok a politikai pártok maradnak meg, amelyekre az emberek a legtöbben adták le a voksukat. Ezzel szemben egy-egy civil szervezet csak a saját tagságára épül, s legtöbbször csak néhány, vagy pár tucat emberre támaszkodik. Így azt mégsem várhatjuk el, hogy néhány emberrel a háta mögött egy civil szervezet több ezer vagy több tízezer szavazatot bíró politikai pártot kezdjen el „ellenőrizni” (persze délvidéki kis világunkban erre is akad példa).

Véleményem szerint a civil szféra legfontosabb feladata nem a „politizálás”, hanem a közösségépítés. A tapasztalataim szerint a civil szervezetek többsége azért jön létre, mert pár aktív, optimista ember összeáll, hogy a közvetlen környezetében tapasztalható problémákkal szemben pozitív irányú változásokat kezdeményezzen, egy kicsit „szebbé tegye a világot”. S teszi ezt nap mint nap a családjáért, ismerőseiért, a környezetében élő emberekért, teljesen ingyen és bérmentve, különösebb köszönet, vagy pláne nem hangzatos sajtóközlemények kiadása nélkül.

De nem jelenti ez azonban azt, hogy a civil szféra semmilyen feladattal sem bír a politikai szférával kapcsolatban. Nagyon is fontos szerepet játszik, hiszen ő napi szinten foglalkozik az egyszerű emberek problémáival, köztük mozog, s így nagyon jó terepi tapasztalatokkal bír. S nagyon fontos, hogy ezek az információk a politikai szférához is eljussanak, fontos, hogy a politikusaink ne szakadjanak el közösségüktől, s így a valóságtól, s többek között ezt biztosítjuk mi, civilek is.

A politika a társadalmi fejlődés esetében a lehetőségek megteremtésének a tudománya, azokat a kereteket alkotja meg, amelyeket utána a civil szféra pedig tartalommal tud feltölteni. Nagyon sokszor pedig ő maga hívja fel a politikum figyelmét egy-egy olyan kitörési területre, ahol meg kellene teremteni ezeket a kereteket. Tehát a két szféra között kell egy állandó kapcsolat, egy dialógus, akár a konstruktív vitát is beleértve.

Kisebbségi közösségben élünk, s állandó külső, többségi nyomás helyezkedik ránk, emiatt nagyon fontos az összetartásunk, az egyes szférák (jelen esetben a politikai és a civil szféra) közötti együttműködés, összehangoltság. Ha ugyanis nem teszünk így, akkor a nemzeten belül diszharmónia, belső konfliktus és káosz lép fel, amely pedig összességében az egész nemzetünket gyengíti meg, s így hosszú távon talpon maradásunk lehetőségét ássa alá.

Ezért fontos, hogy ebben a nagyon fontos pillanatban, amikor egy választás kapcsán a politikai érdekérvényesítő képességünk aktuális határait jelöljük ki, akkor az alapfeladattól eltekintve a civil szféra is kiálljon a politikai szféra mellett, s segítse annak minél sikeresebb szereplését.

Teszi ezt egymásért, közösségünkért, a nemzetért.

komment

Címkék: politika kisebbség civil szféra zsoldos ferenc

A bejegyzés trackback címe:

https://civilkurazsi.blog.hu/api/trackback/id/tr204295312
süti beállítások módosítása